petak, 13.02.2009.

Anna Piaggi, modna ikona. (slavlje boja)


Samo se treba malo naviknuti.

Prateći nekoliko sjajno vizualno oblikovanih blogova sjetio sam se nje. Anne Piaggi. Njenih jedinstvenih kreacija vlastitog izgleda, narumenjenih obraza i čuvenih šešira.

Image Hosted by ImageShack.us


Manolo Blahnik smatra da je ona jedini preostali živući modni autoritet. Njena kolumna, u talijanskom Vogueu, u kojem je bila kreativni suradnik od 1988 godine, postala je institucija. Tamo je pisala o svemu što bi joj privuklo pažnju. Odjeći, umjetnosti, šeširima, bojama, kolačima, grafitima....o bilo čemu. I te njene stranice bile su srce magazina, a svaki je broj bio novo iznenadjenje za čitaoce.

Radna soba

Image Hosted by ImageShack.us


Ona je muza i inspiracija Manolo Blahniku, Karl Lagerfeldu i mnogim drugim umjetnicima. Karl Lagerfeld je radio njene crteže od kada su se upoznali. Dokumentirao je tako nju i njenu garderobu kroz period od 10 godina i ti su njegovi crteži kasnije izdani kao knjiga.

Anna Piaggi i Karl lagerfeld (1977)

Image Hosted by ImageShack.us


Dolce & Gabbana smatraju da je jedinstvena modna ikona, kreativna, ekcentrična, nepredvidljiva s velikim znanjem o modnoj umjetnosti i željom da zabavi gledaoce. Njeni su posjeti revijama znali biti veća atrakcija od revije same.


Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us


Prije tri godine u londonskom Victoria & Albert muzeju održana je izložba posvećana njenom životu i radu. Zanimljivo je da je izložbu sponzorirao Top Shop.

Njene slike ne prikazuju vrijeme i dekade kad su snimljene. Ne možete znati. Ona je sama svoje vrijeme. Rodjena je 1931 godine.



Dalida & Alain Delon - parole, parole..





Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>